Start för fler gymnasieprogram: Företagargymnasiet och Kemigymnasiet

Andra året på Europaskolan Strängnäs är det dags för nästa steg: fler gymnasieprogram. Då går startskottet för två nya utbildningar: Företagargymnasiet och Kemigymnasiet.

På programmet Företagargymnasiet får eleverna lära sig hur företagande fungerar, både i teori och praktik. Här ligger fokus på ekonomiska ämnen som marknadsföring, företagsekonomi och internationell ekonomi.

Under gymnasietiden får eleverna också följa varsitt eget fadderföretag, för att uppleva företagande i praktiken. Dessutom kan de själva prova på att starta och driva företag, genom så kallade UF-företag (Ung företagsamhet).

Kemigymnasiet är skolans naturvetarprogram. Här är tanken att skapa en utbildning som ska passar in i den befintliga miljön med kemiföretag i Strängnäs. Programmet satsar på fördjupning i organisk kemi, analytisk kemi och biokemi i form av modern separationsteknik.

En av grundarna till Kemigymnasiet är läraren Torbjörn Geivall, som i sann pionjäranda tar emot skolans första naturvetare. Eleverna utgör en brokig skara som kommer från hela landet, och tillsammans med Geivall vandrar de genom staden till sitt tillfälliga laboratorium. Via Astra och Pharmacia får skolan material till kemin, och bygget av egna skolsalar finansieras delvis genom sommarkurser i kemi som lockar utbildare från hela landet.

Här kan du läsa Torbjörn Geivalls egen berättelse om sin första tid på gymnasiet:
Några år på Europaskolan >