Rodi Adelsson: ”Min tid på Europaskolan formade mig till den jag är i dag”

Intervju med Rodi Adelsson,
före detta elev på Europaskolan Strängnäs

Namn: Rodi Adelsson.
Program och klass på Europaskolan Strängnäs: Europaprogrammet.
Avgångsår: 2013.
Jobbar med i dag: Juristprogrammet vid Uppsala universitet.
Bor: I Uppsala.
På fritiden: Jobbar extra på en affärsjuridisk advokatbyrå och är engagerad i studentlivet i Uppsala.
Bästa film: Rockyfilmerna och Gudfadern-trilogin (bästa serierna är Suits och Game of Thrones).
Bästa bok: Harry Potter-böckerna.
Motto: If you work hard and meet your responsibilities, you can get ahead, no matter where you come from, what you look like or who you love – Barack Obama.


Hej Rodi!

1. När gick du på Europaskolan Strängnäs och vad läste du för program?
– Jag gick på Europaskolan mellan 2010 och 2013 och läste Europaprogrammet.

2. Varför valde du just Europaskolan Strängnäs?
– Jag valde att gå utanför min bekvämlighetszon genom att pendla från Södertälje till en helt okänd ort där jag inte kände någon. Varför kan man undra? Jo, Europaskolan var det självklara valet för mig som ville pröva hur långt jag kunde ta mina ambitioner. Här tillhandahålls nämligen alla de nödvändiga verktygen och hjälpmedlen men det är upp till var och en vad man gör av dem.

3. Vad gjorde du efter gymnasiet?
– Jag tog ett så kallat sabbatsår där jag jobbade och pluggade upp några ämnen för att kunna komma in på Juristprogrammet i Uppsala. Jag kom dock inte direkt in på Juristprogrammet på grund av de höga intagningspoängen. I stället studerade jag ett så kallat juridiskt grundår på Gotland, vilket innebar en garanterad plats på Juristprogrammet enbart under förutsättning att man erhöll högsta betyg efter ett år av juridikstudier. Jag hade siktet inställt på att bli jurist redan långt innan, så jag antog utmaningen och tog mig in på en av Sveriges främsta juristutbildningar.

4. Vad gör du i dag?
– Jag är i slutet av mina juridikstudier vid Uppsala universitet och arbetar vid sidan av studierna på en affärsjuridisk advokatbyrå i Stockholm.

5. Hur minns du din tid på Europaskolan Strängnäs?
– Jag har så många fina minnen och upplevelser från min gymnasietid som jag bär med mig och minns tillbaka till. Det var även där jag fann kärleken. Jag är än i dag, efter 7,5 år, tillsammans med min flickvän som jag mötte på Europaskolan.

Min tid på Europaskolan formade mig till den jag är i dag. Där drillades jag i ett högt studietempo med en hel del ambitiösa och smarta studenter som omgav mig. På Europaskolan lärde jag dessutom känna många fina vänner som förgyllde min gymnasietid och som i dag är en del av mitt kontaktnät.

6. Något särskilt minne som sticker ut?
– De tre skolresorna till Aten, Berlin och Bryssel. Tillsammans skapade vi oförglömliga minnen!

7. Vad har tiden på gymnasiet betytt för din framtid?
– På Europaskolan skapade jag mig en god grund, analytisk förmåga och studiemoral, vilket har rustat mig starkt inför mina akademiska studier, men nästan viktigare är de fina relationerna som jag skapade under denna tid.

8. Vad skulle du vilja ge för råd till nya elever som ska börja på Europaskolan?
– Anta utmaningen! Ta in allt som skolan erbjuder i form av lärdomar och kunskap, lär känna människor och engagera dig i studentlivet, men främst: var öppen för att utmana dina egna värderingar och ståndpunkter i såväl klassrummet som på rasterna i dina interaktioner med lärare och elever.