Europaskolan och omvärlden
ES-möten och föreläsningar
Ett par gånger per läsår anordnar vi ES-möten (Europaskolemöten) med gästföreläsningar. Då bjuds intressanta föreläsare in till skolan och talar för eleverna på olika teman.
Framgångsrika personer från näringslivet, politiker, forskare med flera sätter fingret på aktuella ämnen och utmanar elevernas tankar och åsikter. Ofta blir det diskussion och debatt i samband med föredragen, men de tjänar också som inspiration inför framtiden!
Då och då är det före detta Europaelever som bjuds in som ES-föreläsare. De återvänder till skolan för att berätta vilken väg de valt efter gymnasiet, och på vilket sätt Europaskolan lade grunden för deras framtida karriärer och livsval. Detta är också en del av vår alumniverksamhet*, där vi håller kontakten med tidigare elever (och de med varandra) för gemenskap och inspiration.
Här är ett axplock av gästföreläsare på Europaskolan genom åren:
Minoo Akhtarzand, generaldirektör för Banverket
Carl Bildt, politiker
Göran Hägglund, politiker
Teo Härén, kreativitetsexpert
Annika Falkengren, verkställande direktör för SEB
Carl Jan Granqvist, professor i matkonst
Annie Lööf, politiker
Dorin Prunariu, astronaut
Jonas Sjöstedt, politiker
Olof Stenhammar, finansman, grundare av Optionsmäklarna O.M.
*) Alumn = tidigare elev vid en specifik skola, främst på gymnasie- och högskolenivå.
ES-dagar och studiebesök
ES-dagar (Europaskole-dagar) betyder studieresor till Uppsala och Stockholm, som alla elever får göra på Europaskolan Strängnäs. Besöken har olika program för olika årskurser.
I den anrika studentstaden Uppsala väntar flera intressanta besöksmål, bland annat Snerikes nation, en institution vid universitetet och stadens domkyrka.
Stockholmsresan bjuder på inblick i både kultur- och samhällsfrågor. Här blir det bland annat besök i Sveriges riksdag och på kända museer. Eleverna får också se hur nyhetsbevakning sker, via en rundtur på Sveriges Television. Utöver detta ordnas även studiebesök på forskningslaboratorier och företag.
Att uppleva klassiska och kända miljöer på plats och ställa frågor till erfarna experter, är en viktig del av förberedelsen för kommande studier och yrkesliv. Våra elever får en ökad förståelse för samhällets tongivande institutioner och – förhoppningsvis – mer nyfikenhet och engagemang.
UF-företag
Under sista året ska de elever som läser Företagarprogrammet bedriva UF (ungt företagande).
Det innebär att de under ett år ska starta, driva och lägga ned ett företag. Detta sker på riktigt med riktiga pengar.
Kursen börjar med 100-lappen; eleverna får låna 100 kronor och ska under två veckor få en så stor vinst som möjligt. Skolrekordet är en vinst på drygt 8 000 kronor!
Sedan börjar det riktiga UF: komma på en affärsidé, ordna med bankkonto, fixa leverantör och produkter, skriva affärsplan och göra budget. Det blir några ”VTV” (välkommen till verkligheten) som är mycket lärorika för eleverna.
Eleverna deltar också i mässor och internationella projekt inom UF-verksamheten. Mässorna äger främst rum i Sverige men eleverna har också deltagit i UF-mässor i Riga och Tallinn. Mellan 2016 och 2017 var UF-eleverna även med i ett EU-projekt tillsammans med Estland, Lettland och Finland.
Genom åren har UF-företagen på Europaskolan Strängnäs fått många utmärkelser, särskilt på den regionala UF-mässan. Vi är mycket stolta över våra kreativa och ambitiösa UF-elever!
Europaresor
Bildningsresorna på Europaskolan Strängnäs går till Athen (och Delfi) i årskurs 1, till Berlin i årskurs 2 och till Bryssel i årskurs 3. Resorna förbereds inom flera ämnen, för att öka förståelsen för både historia och nutid – och vad som lett till det moderna Europa.
Genom Greklandsresan besöker eleverna den europeiska kulturens vagga. Berlinresan presenterar EU:s största land och Sveriges främsta handelspartner, medan Brysselresan innehåller besök på EU-parlamentet och Europakommissionen.
Skolans språkresor går till Tyskland, Frankrike och Spanien för de elever som läser dessa länders språk.
Dessutom ordnas studieresor i Europa. Här får de elever som studerar naturvetenskap möjlighet att besöka CERN, världens största anläggning för forskning inom partikelfysik. Eleverna på företagarprogrammet och de som läser engelska besöker London som (hittills) räknats som Europas finanshuvudstad.
Under samtliga resor får eleverna också stifta bekantskap med ländernas kultur, mat och invånare – bland annat genom utbyten med vänorter.
Fortbildning
LÄS-projektet inleddes 2018 och innebär lärarfortbildning genom ämnesmässig samverkan. Det är ett unikt projekt, i samarbete mellan Strängnäs kommun, Stiftelsen Europaskolan och Uppsala universitet. Inte mindre än 17 professorer deltar, med intressanta föreläsningar som också är öppna för allmänheten. Det yttersta målet för LÄS-projektet är att återuppbygga Strängnäs som en skolstad.
Läs mer >
KPU-s är en kompletterande pedagogisk utbildning med ”spets”, för den som har akademisk grundexamen och vill skaffa lärarlegitimation. Spetsen innebär ett ökat fokus på pedagogisk ämneskunskap, en hög studietakt och föreläsningar av några av Sveriges främsta forskare inom skolområdet. Även denna utbildning arrangeras i samarbete med Uppsala universitet.
Besöksdagen
Besöksdagen med öppet hus äger rum varje år i november. Den börjar med information från rektor i Djäknehallen, som är skolans aula. Tanken är att ge en tydlig bild av skolans mål och ambitioner, samtidigt som eleverna ska få bekanta sig med miljön och stämningen. De ska helt enkelt känna sig välkomna!
Sedan får de nyfikna besökarna en rundtur på skolans stadscampus. Här får de möta både lärare och elever, samtidigt som de kan ställa frågor.
Våra besöksdagar är mycket uppskattade och medförde senast (2018) besöksrekord, vilket gläder oss mycket.
Skolan tar även emot besök under resten av året, efter överenskommelse med personalen.