Tidslinje
1994
Start för Europaskolan
– en vision blir verklighet
Hösten 1994 öppnas portarna till Europaskolan – en av landets första friskolor! Det är en skola som vill göra skillnad, genom att sätta eleven i centrum, med klassiska bildningsideal och Europakunskap. Bakom idén står eldsjälen Jan Peterson, som också blir skolans förste rektor.
1994
”Europagymnasiet” – skolans första program
En bred kunskapsbas för en framtid som europé, det är målet med skolans första program. Här ligger fokus på hela
tre språk, samhällskunskap och ekonomi, och – inte minst – Europakunskap.
1995
Fler gymnasieprogram: företagande och kemi
Två nya gymnasieprogram, det kan eleverna välja bland år 1995. Då går startskottet för ”Kemigymnasiet” som är ett naturvetarprogram, och ”Företagargymnasiet”, där eleverna får prova på att starta och driva företag.
1997
Första studentdagen
”Sjung om studentens lyckliga dag!” Glädjen är stor när de springer ut – Europaskolan Strängnäs allra första studenter. Det är ett historiskt ögonblick!
1997
Kvalificerad yrkesutbildning (KY)
Europaskolan startar eftergymnasial kvalificerad yrkesutbildning – direkt efter
regeringsbeslut. Det blir en framgångsrik verksamhet, där 98 procent av eleverna har
jobb direkt efter avslutad utbildning.
2000
Europaskolan växer med fysikutbildning
Ännu en programnyhet för Europaskolan Strängnäs: Nu tillkommer fysik och blir en del av Kemigymnasiet. Fysik- och Kemigymnasiet heter skolans nya naturvetarutbildning som finns kvar än i dag, nu med namnet ”Kemi/Fysikprogrammet”.
2001
Ny rektor till Europaskolan Strängnäs: Ivo Holmqvist
År 2001 blåser förändringens vindar! Eldsjälen Jan Peterson lämnar Europaskolan Strängnäs
och ny rektor blir Ivo Holmqvist.
2002
Stadscampus växer fram
Nu får varje gymnasieprogram sin egen byggnad, precis som på ett universitet. Vi kallar det stadscampus, eftersom området är en integrerad del av Strängnäs stad.
2003
Ny rektor till gymnasiet: Catharina de Geer
”En dröm som går i uppfyllelse!” Det var Catharina de Geers ord om Europaskolan Strängnäs, när hon blev en av skolans första lärare. År 2003 tillträder hon som rektor, efter Ivo Holmqvist.
2003
Wallenbergstiftelse skänker 14 miljoner till gymnasiets stadscampus
Ännu en vision blir verklighet, år 2003. Då får Europaskolan en donation på 14 miljoner av Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond – och kan därmed förverkliga sina planer för skolans stadscampus.
Nu ska naturvetarna få sin egen byggnad, ett nytt hus som står klart två år senare. Inför detta bygge sker även arkeologiska utgrävningar med unika fynd.
2005
Ny rektor på Europaskolan Strängnäs: Göran Hillgren
Göran Hillgren heter gymnasiets nye rektor, som anställs för höstterminen 2005.
Han är skolledare med egen lärarbakgrund och har flera nya idéer för gymnasiets framtid.
2006
Ny rektor på Europaskolan Strängnäs: Thomas Axelsson
”Vill du bli rektor och vd för Europaskolan Strängnäs?” Den frågan får Thomas Axelsson mitt i livet, med en bakgrund inom politiken och en framgångsrik karriär inom Försvarsmakten. Då skolan alltid legat Thomas varmt om hjärtat är svaret inte långt borta, trots det stora steget. Det blir ett rungande ja!
2007
Den estetiska utbildningen Artes har premiär
Två estetiska program på gymnasiet – det är en nyhet år 2007. Nu kan eleverna fördjupa sig i bild, musik eller teater, medan de läser naturvetenskap eller samhällskunskap. Ett utmärkt sätt att utveckla kreativitet och kommunikationsförmåga! Samtidigt ökas möjligheterna till förbättrade studieresultat och personlig utveckling.
2008
Grundskolan Europaskolan Rogge startar
Europaskolan tar ett stort steg – och startar den första grundskolan i egen regi. Skolan, som ligger i Benninge (Strängnäs), får namnet Europaskolan Rogge. Den tar först emot elever från årskurs 6 till 9 men senare även från årskurs 4.
2009
Scienceprogrammet – Sveriges första spetsutbildning inom naturvetenskap
Ett historiskt ögonblick! Efter att ha varit pådrivande i frågan, startar Europaskolan Strängnäs spetsutbildningen Scienceprogrammet. Den är det första i sitt slag i Sverige, inom den nationella försöksverksamheten.
2012
Europaskolan Rogge startar spetsutbildning i matematik och NO
Europaskolan Rogge är en av de första grundskolorna i Sverige som startar en spetsutbildning. Utbildningen gäller matematik och NO, och erbjuds från årskurs 7 som en del av den nationella försöksverksamheten.
2013
Egna kockar med mat som på restaurang
Hemlagad mat, av egna kockar precis som på en restaurang. Det blir verklighet år 2013. Då startar måltidsverksamheten, med ett första tillagningskök på Europaskolan Rogge. I dag (2019) har all tre skolorna egna tillagningskök.
2014
Europaskolan Rogge startar spetsutbildning nr 2: samhällskunskap och historia
Som första grundskola i Sverige, erbjuder Europaskolan Rogge nu två spetsutbildningar, båda från årskurs 7. Den nya utbildningen vänder sig till elever med särskilt intresse eller fallenhet för samhällskunskap och historia.
2015
Grundskolan Europaskolan Malmköping startar
En stor milstolpe! År 2015 startar friskolan Europaskolan en grundskola i Malmköping,
efter stort engagemang av föräldrar på orten. Till höstterminen börjar de första eleverna på Europaskolan Malmköping, i årskurs 4 till 9.
2016
Start för Modern Humanities – spetsutbildning nummer 2 på Europaskolan Strängnäs
Ämne som demokrati och mänskliga rättigheter, det står på schemat i gymnasiets nya spetsutbildning: Modern Humanities. Det är en unik spetsutbildning som ger fördjupning i samhällskunskap och historia.
2017
Europaskolan Strängnäs får bästa möjliga omdöme av Skolinspektionen
”Godkänt utan brister!” Det omdömet får Europaskolan Strängnäs av Skolinspektionen år 2017, efter en omfattande tillsyn. Att bli godkänd med tillägget ”utan brister” är mycket ovanligt – och därmed bästa möjliga omdöme Skolinspektionen kan ge.
2018
Kompetens-utveckling i unika projekt
Att återupprätta Strängnäs som skolstad, det är det slutliga målet för LÄS-projektet som startar 2018. LÄS står för lärarfortbildning genom ämnessamverkan och är ett unikt projekt, lett av Strängnäs kommun, Stiftelsen Europaskolan och Uppsala universitet. Här medverkar inte mindre än 17 professorer!
Dessutom erbjuds KPU-s, en ettårig kompletterande pedagogisk utbildning för lärarlegitimation. Också den arrangeras i samarbete med Uppsala universitet.
2019
Europaskolan firar stolta 25 år
Tjugofem år, ett kvarts sekel! År 2019 ser vi med stolthet tillbaka på 25 år inom Europaskolan. En skola som ville, har gjort och vill göra skillnad – både då, nu och i framtiden.