Clara Orstadius om:

Livet på Europaskolan Strängnäs

Att komma till gymnasiet från högstadiet kan vara en stor omställning. Därför är vi måna om att  förbereda våra elever i god tid, så de känner sig både trygga och välkomna. På Europaskolan Strängnäs får varje etta en skolhandbok, fylld med fakta, goda råd och svar på många funderingar inför gymnasiet.

Hur det är att gå på Europaskolan Strängnäs vet förstås tidigare elever bäst. Vår skolhandbok innehåller därför ett förord av just en före detta elev.

Här hälsar Clara Orstadius nya elever välkomna, med kloka och varma ord – och inte att förglömma – exempel på den klassiska Europaandan.


”Hello all my fantabulous students, you fresh-looking, beautiful girls and handsome young men!” … som Engelska-Kent skulle ha börjat.

Jag börjar med att säga välkommen till Europa. Europaskolan – en livsstil. Låter det smörigt eller klyschigt? Det blir vad man gör det till. Din egen inställning till lärande, sociala kontakter och nöjen är det som spelar roll.

Allt runtomkring ger dig bästa möjliga förutsättningar. Europaandan sitter i väggarna. Den skapas av respekt elever emellan, tillit (jag har haft olåst skåp i ett år och inte förlorat ens ett sudd) samt den gemensamma viljan att upptäcka, utforska, mötas, leva och lära. Visst kan man bara glida med under tre år, men det blir så mycket enklare om man har roligt på vägen.

Förbered dig på tre år med kunskap i centrum. Men inte bara plugga historiska årtal, matematiska formler och grammatiska regler. Den allra största delen kunskap jag erhöll under mitt första år var livskunskapen. Jag har fått möjlighet att nätverka och ta del av andras erfarenheter och intressen och att uppleva en världsdel från ett klassrum. Det enda som krävs av dig för en riktigt värdefull gymnasietid är öppenhet.

Är du samhällare: Förbered dig på livade diskussioner med starka åsikter på något av Gunnars åtta språk. Är du naturare: Kanske möts du av Erik i rosa cykelhjälm och får lära dig hur man kröker tid och rum eller hur de blå spiralerna efter en rysk ubåt uppkommit (top secret!). Eller så gör du som jag: sätter dig på bryggan och chillar en stund med fötterna i vattnet. … ”att uppleva världen från ett klassrum” är inte riktigt sant. Bildningsresan till Aten kvalificerar sig lätt till något av det bästa jag gjort. Att få uppleva på riktigt vad man läst om är en helt annan sak än att se foton i en bok. Visst, jag var den första att tycka att 2 500 år gamla stenar är trista. Sen står mina vänner där och ser engagerade och intresserade ut. Jag gick med på att jo, det är okej. Faktiskt intressant. Snart blev jag lika fascinerad som alla andra. Plötsligt har jag fått ut så mycket mer av resan än jag skulle fått på egen hand. Ändå var det inte bara kunskapen om Greklands mytologi som gjorde resan värd pengarna. Sammanhållningen inom och mellan klasserna när man umgås dygnet runt i en vecka är svårslagen.

Är man motiverad och har bra lärare kan man få bra studieresultat i nästan vilken skola som helst. Det är bara så mycket lättare att uppnå med den motivation som tillåts och uppmuntras på Europa. Ett sista tips: Lägg inte all din tid på studier! Sociala intressen är ibland lika viktigt som latinska sentenser (förlåt Gunnar, Europas latinlärare).

Så välkommen till Europaskolan Strängnäs! Jag hoppas och tror att du kommer att få tre otroligt givande och roliga år.

À bientôt!

Clara
Student, Artesprogrammet

Vill du veta mer?
Här kan du läsa en intervju med Clara Orstadius, där hon berättar om vad hon gjorde efter gymnasiet och vad hon gör i dag.