Klas Andersson: ”Jag åkte till Thailand och levde som buddhistisk munk i fyra månader”

Intervju med Klas Andersson,
före detta elev på Europaskolan Strängnäs


Namn: Klas Andersson.
Program och klass på Europaskolan Strängnäs: Företagarprogrammet, FÖ13.
Avgångsår: 2016.
Studerar i dag: Retail Management på Handelshögskolan i Stockholm.
Bor: I Solna/Strängnäs.
På fritiden: Mediterar, spelar fotboll, läser böcker och fördjupar mina relationer.
Bästa film: Interstellar.
Bästa bok: Livskraft i vardagen av Eva Forsberg Schinkler.
Motto: Att påverka samhället och de runtomkring mig positivt. Och att utveckla och ta hand om mig själv så att jag kan ge andra ännu mer.


Hej Klas!

1. När gick du på Europaskolan Strängnäs och vad läste du för program?
– Jag gick Företagarprogrammet, mellan 2013 och 2016.

2. Varför valde du just Europaskolan Strängnäs?
– För att det verkade som det bästa alternativet sett till både utbildnings- och trivselfaktorer.

3. Vad gjorde du efter gymnasiet?
– Jag hoppade direkt på högskolestudier i Stockholm och tog sedan sabbatsår efter första året. Då åkte jag till Thailand och levde som buddhistisk munk i två tempel med människor från hela världen. När jag kom hem efter fyra månader tog jag hela våren och sommaren för att byta ut gamla vanor och skapa ett meningsfullare liv inspirerat av allt jag lärt mig och insett i Thailand.

4. Vad gör du i dag?
– Slutför mitt andra år av tre på min högskoleutbildning och spenderar april och maj i Spanien för att utveckla min spanska.

5. Hur minns du din tid på Europaskolan Strängnäs?
– Som en väldigt utvecklande period i mitt liv. Tydligast minns jag alla fina stunder med skolkompisarna.

6. Något särskilt minne som sticker ut?
– Alla gånger vi satt ute i solen och bara njöt i den fina miljön.

7. Vad har tiden på gymnasiet betytt för din framtid?
– Den har fört mig närmare ett stadium där jag är tillräckligt kunnig för att få ett jobb där jag trivs och känner att min insats gör världen lite bättre. Gymnasietiden har även utvecklat mig till en bättre människa och givit mig vänner för livet.

8. Vad skulle du vilja ge för råd till nya elever som ska börja på Europaskolan?
– Att vara medveten om att det finns inga måsten. Antingen plugga mer för att du vill det, för att du vill öppna alla dörrar för framtiden som det resulterar i. Eller plugga mindre för att du värdesätter annat i livet högre. Oavsett vad du väljer så är det ditt val, du gör vad du vill och du ska vara stolt över vad dina prioriteringar.