Caroline Noreen: ”Jag älskar att vara lärare”

Intervju med Caroline Noreen,
lärare på Europaskolan Strängnäs

Namn: Caroline Noreen.
Tjänst på Europaskolan: Lärare i ekonomi och franska på Europaskolan Strängnäs.
År: Sedan 2010.
Bor: I Strängnäs.
På fritiden: Jobbar i mitt hus/min trädgård. Håller koll på mina tonåringar och dansar. Gillar att ta långa promenader i skogen och göra efterrätter.
Bästa film: The English Patient av Anthony Minghella och precis alla filmer av Jean-Pierre Jeunet och Luc Besson. Le fabuleux destin d’Amélie Poulain, Delikatessen och Le grand bleu är bland favoriterna. Game of Thrones som bästa serie.
Bästa bok: Omöjligt att välja. Nästan allt som Molière, Balzac, Flaubert, Maupassant och Hugo har skrivit. De är tidlösa. Bäst och oöverträffade enligt mig. Bland samtida författare gillar jag Michel Houellebecq och Bernard Werber. La carte et le territoire och les Thanatonautes är fina läsupplevelser.
Motto: Ut sementem feceris ita metes (Cicero)/”Som man sår får man skörda”.


Hej Caroline!

1. Varför valde du Europaskolan som arbetsplats?
– Före detta lärarinnan i franska, Culina Alexa, ringde mig och berättade att hon hade precis sagt upp sig …

2. Vad fick dig att vilja bli lärare? Vad är det som driver dig i ditt jobb?
– Jag ville inte bli lärare. Jag har flera olika utbildningar inom ekonomi och en MBA från en av världens bästa handelshögskolor. Hade bra jobb i Stockholm men när jag flyttade till Strängnäs var det inga företagsledare som var intresserade av att träffa en nyinflyttad fransyska med små barn … Jag blev lärare av en slump.

Som tur är älskar jag att vara lärare. Det som driver mig mest är nog att få en lön i slutet av månaden men jag kan inte låta bli att engagera mig lite extra och hjälpa eleverna att växa. Den där ”haha …” som de uttrycker ibland är nog den bästa belöningen. Det är kul att lära ut helt enkelt.

3. Hur minns du hittills din tid på Europaskolan?
– Mycket att göra hela tiden men det är utmanande och stimulerande.

4. Något särskilt minne som sticker ut?
– När eleverna får mig att gråta (av glädje och stolthet).

5. Är det något speciellt du tagit med dig inför framtiden, från mötet med elever och kollegor?
Att vara snäll och tydlig lönar sig.

6. Vilka råd skulle du vilja ge till de elever som ska välja gymnasium i dag?
Välj inte den lättaste vägen. Utmana dig själv och plugga! Din hjärna mår bra av det! Ha kul också, skaffa dig nya kompisar och utnyttja alla resmöjligheterna som finns i skolan!