Sofia Janson: ”Det fanns plats för alla sorter och vi hade väldigt roligt tillsammans”

Intervju med Sofia Janson, före detta elev
på Europaskolan Strängnäs

Namn: Sofia Janson.
Program och klass på Europaskolan Strängnäs: Europaprogrammet, E98.
Avgångsår: 2001.
Jobbar med i dag: Kansliråd på Justitiedepartementets enhet för migrations- och asylpolitik där jag framför allt arbetar med att förhandla EU-rättsakter kopplade till Schengenområdets viseringspolitik gentemot tredjelandsmedborgare.
Bor: På Kvarnholmen i Nacka, tillsammans med sambo Mathias och sonen Douglas som
är 1 år.
På fritiden: Umgås med familj och vänner, tränar och reser.
Bästa film: Yrrol, tåls att ses om och om igen, och En man som heter Ove.
Bästa bok: Torka aldrig tårar utan handskar (fantastisk som tv-serie och ännu bättre som bok).
Motto: Om jag får leva ett kort liv så ska jag åtminstone se till att ha levt ett rikt liv. För att göra det så är det viktigt att värna sina relationer, leva i nuet och njuta av vardagen och aldrig jobba för mycket. Jag hoppas dock på att få leva ett både långt och rikt liv, så klart!


Hej Sofia!

1. När gick du på Europaskolan Strängnäs och vad läste du för program?
– Jag läste Europaprogrammet, 1998 till 2001.

2. Varför valde du just Europaskolan Strängnäs?
– Det var en ren slump. Jag var sugen på att göra något annorlunda och söka mig bort från Eskilstuna. Jag såg en lapp på skolan och skickade in en ansökan utan att ens ha besökt skolan. En ren chansning som blev en ren lyckoträff.

3. Vad gjorde du efter gymnasiet?
– Efter gymnasiet pluggade jag juridik och statsvetenskap i Göteborg och i Uppsala. Jag tog en Politices magisterexamen från Uppsala universitet. Jag hann även med ett år som utbytesstudent i Perth, Australien. Inom ramen för Pol-magprogrammet i Uppsala gjorde jag en termins praktik på svenska EU-representationen i Bryssel, på den utrikespolitiska avdelningen. Där blev jag sedan kvar innan jag sökte mig till Justitiedepartementet i Stockholm.

4. Vad gör du i dag?
– Jag har arbetat på Justitiedepartementet sedan 2007, först arbetade jag på EU-enheten med förberedelser och genomförande av det svenska EU-ordförandeskapet 2009. Inom ramen för min tjänst på Justitiedepartementet arbetade jag också en tid hos Cecilia Malmström i EU-kommissionen.

I dag arbetar jag på departementets enhet för migrations- och asylpolitik. Här har jag varit sedan 2010. Det har varit en spännande tid när det gäller politikutvecklingen på det här området och det har varit väldigt intressant att få följa utvecklingen inifrån. Jag arbetar framför allt med reglerna kring viseringar och med den migrationsverksamhet som hanteras på svenska ambassader runt om i världen. Viseringsreglerna är gemensamma för länderna i Schengenområdet, det innebär att jag förhandlar EU-rättsakter och reser mycket i jobbet, främst till Bryssel. Justitiedepartementet är en fantastiskt bra och intressant arbetsplats.

5. Hur minns du din tid på Europaskolan Strängnäs?
– Jag har väldigt ljusa minnen från den tiden. Det var en fantastisk skola med god stämning och ett stort engagemang från både lärare och elever. Vi hade också en väldigt fin sammanhållning i klassen. Vi var en klass med många starka personligheter och alla tilläts vara sig själva. Det fanns plats för alla sorter och vi hade väldigt roligt tillsammans, både på lektionerna och på fritiden. Humorn var alltid närvarande och jag blev ofta imponerad och inspirerad av alla smarta och pålästa klasskompisar. Det var lite som att leva i en bubbla, på sätt och vis en magisk tid i livet. Jag har kontakt med många vänner från tiden på Europaskolan fortfarande.

6. Något särskilt minne som sticker ut?
– Många! Bildningsresorna givetvis. Fördjupningskursen i historia med Stefan Lööf var magisk. Fantastiska diskussioner om intressanta frågor. Och så minns man ju så klart den första kursen i Europakunskap med rektor Jan och analysen av Sokrates försvarstal. Jag hoppas att rektor Jans anda fortsatt genomsyrar skolan och att den uppgiften fortfarande är ett obligatoriskt moment.  Myskvällarna med klassen var fina. Och så alla fester i diverse folkets hus och bygdegårdar runtom i Strängnäs kommun, världsklass.

7. Vad har tiden på gymnasiet betytt för din framtid?
– Oerhört mycket. Det var danande att flytta hemifrån redan som 16-åring, med både frihet och ansvar. Kvaliteten på utbildningen var hög och lade god grund för studierna på universitet.

8. Vad skulle du vilja ge för råd till nya elever som ska börja på Europaskolan?
– Njut av tiden. Man lär sig som bäst om man samtidigt har roligt.