Josefine Eklund: ”Min tid på Europaskolan ser jag som startskottet till där jag är i dag”

Intervju med Josefine Eklund,
före detta elev på Europaskolan Strängnäs

Namn: Josefine Eklund.
Program och klass på Europaskolan Strängnäs:
Kemi- och fysikprogrammet, KF13.
Avgångsår:
2016
Studerar i dag:
Civilingenjör i energi, miljö och management på Linköpings universitet.
Bor:
I Linköping.
På fritiden:
Engagerar mig i studentlivet så ofta jag kan och har samvete till. Tycker även om att spela på mitt piano och vara utomhus.
Bästa film:
En oväntad vänskap.
Bästa bok:
Finns många bra böcker, men jag kan rekommendera Sapiens av Yuval Harari.
Motto
: Gör inte saker rätt, gör rätt saker.


Hej Josefine!

1. När gick du på Europaskolan Strängnäs och vad läste du för program?
– Jag började på Europaskolan 2013 och tog studenten 2016. Jag läste Kemi- och fysikprogrammet.

2. Varför valde du just Europaskolan Strängnäs?
– Jag hade tidigare gått på Europaskolan Rogge och var inställd hela min högstadietid på att jag skulle ta mig vidare till Europaskolans gymnasium. Europaskolan kunde erbjuda målinriktade studenter, kunniga lärare och roliga aktiviteter vid sidan av studierna och det kändes som en blandning som kunde passa mig. Därför valde jag Europaskolan.

3. Vad gjorde du efter gymnasiet?
– Efter gymnasiet sökte jag Tekniksprånget som är en satsning som IVA (Ingenjörsvetenskaps­­akademien) har. Tekniksprånget ger nyblivna studenter chans att prova på ingenjörsyrket på ett teknikföretag i fyra månader. Jag fick praktikplats på Volvo CE i Eskilstuna och det var en otroligt rolig och lärorik praktik. Jag var väldigt osäker på vad jag skulle studera efter gymnasiet och därför ville jag prova på ingenjörsyrket genom Tekniksprånget. Det var en chans för mig att se vad en ingenjörsutbildning kunde leda till. Efter min praktik tog jag även chansen att backpacka i Australien och Asien innan jag började studera på universitetet.

4. Vad gör du i dag?
– I dag studerar jag mitt tredje år på civilingenjörsprogrammet i Linköping. Jag studerar inom energi, miljö och management vilket är en bra blandning av energiteknik, systemtänk och ekonomi. På utbildningen får vi lära oss att tänka i breda perspektiv och jag tycker att utbildningen erbjuder en bra blandning av klassisk ingenjörskonst med miljön och människan i fokus. Jag är väldigt nöjd med min utbildning då jag tror att ett helhetsperspektiv krävs för att lösa dagens och framtidens utmaningar.

Även om studierna är i fokus här i Linköping så engagerar jag mig även i studentlivet. För mig är det viktigt att inte bara skaffa sig en bra utbildning under studentlivet, utan också många och bra kontakter. De två faktorerna tror jag kan leda till framgång i arbetslivet. Jag har bland annat engagerat mig i min studentsektions tjejförening, EMMA, där jag har varit eventansvarig. Där har vi samlat tjejer på vår sektion till roliga näringslivsevent och studiesociala sammanhang för att peppa och stötta dem i sin ingenjörsutbildning. Det har verkligen varit roligt och att driva tjejer till att få den plats de förtjänar är otroligt viktigt för mig.

5. Hur minns du din tid på Europaskolan Strängnäs?
– Jag minns tiden på Europaskolan som rolig och utmanande. Man ska inte sticka under stol med att det är högt studietempo men med ett högt tempo hinner man ju också lära sig mycket. Jag minns Europaskolan som en plats där man alltid kunde diskutera och förvänta sig bra svar tillbaka. Skolan hade också en stark gemenskap, Europaandan, som jag tror är unik bland gymnasieskolor.

6. Något särskilt minne som sticker ut?
– Jag och min bästa kompis Iben hade under vårt sista år på Europaskolan en podcast som hette ”Europapodden”. Där diskuterade vi saker som hände på skolan och hur vi själva uppfattade vår tid på gymnasiet, både med studier och utanför. Det är väldigt roligt att gå tillbaka, lyssna på våra avsnitt och jämföra hur tankarna gick då med hur man tänker i dag.

7. Vad har tiden på gymnasiet betytt för din framtid?
– Min tid på Europaskolan ser jag som startskottet till där jag är i dag och många av de värderingar som jag bär med mig från skolan sitter kvar. Att tidigt få lära sig vikten av kunskap och att passa på att ha roligt när man kan är något som jag fortfarande strävar efter. Jag ska vara ärlig och säga att studietiden på Europaskolan ibland var tuff och jobbig, men att vara van vid ett högt tempo redan på gymnasiet har lönat sig här på universitetet.

8. Vad skulle du vilja ge för råd till nya elever som ska börja på Europaskolan?
– Det du lär dig på Europaskolan kommer du att bära med dig hela livet: både det studiemässiga och allt du lär dig om dig själv. För att kunna ta med dig så mycket som möjligt ska du verkligen utnyttja din tid på skolan genom att ställa frågor när du inte förstår och fortsätta kämpa när det känns som det inte går. För det kommer att gå till slut, jag lovar! Glöm inte heller att ha roligt mellan alla labbar och prov, för det är minst lika viktigt.

Fotnot: På bilden ovan är Josefine iklädd sin stass från EMMA, som är maskinsektionens tjejförening på Linköpings universitet.