Claes Svensson: ”Jag har varit lärare sedan 1989 och har aldrig trivts så bra som här”

Intervju med Claes Svensson,
lärare på Europaskolan Rogge

Namn: Claes Svensson.
Tjänst på Europaskolan: Lärare på Europaskolan Rogge, undervisar i SO-ämnen och tyska.
År: Sedan 2013.
Bor: I Strängnäs.
På fritiden: Amatörskådespelare och minigolfentusiast. Dessutom älskar jag att vandra i naturen. Sörmlandsleden ligger varmt om hjärtat.
Bästa film: Vampyrernas natt av Roman Polanski. En oslagbar kombination av humor och skräck.
Bästa bok: På västfronten intet nytt av Erich Maria Remarque.
Motto: Ödmjukhet och lyhördhet.


Hej Claes!

1. När började du på Europaskolan och vad jobbar du med?
– Jag började på Europaskolan Rogge i januari, 2013. Första terminen undervisade jag på halvtid i ämnet tyska, då jag samtidigt hade ett vikariat på en gymnasieskola i Stockholm.

2. Varför valde du Europaskolan Rogge som arbetsplats?
– Valet av Europaskolan Rogge kändes lätt. Jag föll för andan, småskaligheten och den natursköna omgivningen.

3. Vad fick dig att vilja bli lärare? Vad är det som driver dig i ditt jobb?
– Jag hade andra yrkesplaner men uppmanades under studietiden att vikariera som lärare i syfte att dryga ut studiemedlen. Hade nog inte blivit lärare annars. Det som främst driver mig i mitt jobb är att få förmedla kunskaper i en fortlöpande interaktion med eleverna.

4. Hur minns hittills du din tid på Europaskolan?
– Jag har varit lärare sedan 1989 och har aldrig trivts så bra som här. Jag skulle kunna berätta mycket, men jag nöjer mig med att helt enkelt säga: Roggeandan!

5. Något särskilt minne som sticker ut?
– Ett särskilt minne som sticker ut är min allra första upplevelse av vår skola: Det är en vacker vinterdag och skolan ligger inbäddad i bomullsvit nysnö. Jag försöker öppna A-husets tunga entrédörr men lyckas inte. I samma ögonblick hörs en vänlig röst bakom mig: ”Hallå, dörren går inåt!”. Jag vänder mig om och ser att en elev i CD-huset har öppnat fönstret för att informera mig. Jag vinkar och eleven vinkar glatt tillbaka. Det var mitt första intryck av Roggeandan!

6. Är det något speciellt du tagit med dig inför framtiden, från mötet med elever och kollegor?
– Det jag kommer att ta med mig inför framtiden från möten med elever och kollegor är att det varit lätt att leva upp till mitt motto – ödmjukhet och lyhördhet – och hur detta går hand i hand med kunskap, engagemang och ambition.

7. Vilka råd skulle du vilja ge till de elever som ska välja gymnasium i dag?
– Var kunskapstörstiga, ställ många frågor, även de obekväma och välj er väg med både hjärta och hjärna!