Maja Parnegård: ”Det var en rolig tid som lade grund för fortsatta studier”

Intervju med Maja Parnegård,
före detta elev på Europaskolan Strängnäs

Namn: Maja Parnegård.
Program och klass på Europaskolan Strängnäs: Fysikprogrammet.
Avgångsår: 2005.
Jobbar med i dag: Produktionsteknisk gruppchef, Scania.
Bor: I Mariefred.
På fritiden: Umgås med familj och vänner – gärna ute, grejar med huset, tränar och håller på med mitt nya odlingsintresse.
Bästa film: Något med science-fiction-tema.
Bästa bok: Läser gärna om kost och hälsa.
Motto: Du måste tycka att det du gör är roligt för att det ska bli bra.


Hej Maja!

1. När gick du på Europaskolan Strängnäs och vad läste du för program?
– Jag läste Fysikprogrammet och tog studenten 2005.

2. Varför valde du just Europaskolan Strängnäs?
– Jag tyckte att det var härligt med en skola med ambitioner, det smittar av sig på undervisningen och därmed på eleverna vilket gör att det blir roligare att gå till skolan. Jag tyckte även att det var spännande med lite udda obligatoriska ämnen som ”Europakunskap” och ”Grammatik”. Det skadade ju inte heller att vi gjorde en studieresa varje år.

3. Vad gjorde du efter gymnasiet?
– Först ett sabbatsår med jobb och en långresa med bland annat ett par månader i Indien. Därefter studerade jag till ingenjör på Linköpings Tekniska Högskola.

4. Vad gör du i dag?
– I dag arbetar jag som gruppchef på en produktionsteknisk avdelning som bland annat arbetar med rationalisering och effektivisering av produktionsflöden, inköp av produktionsteknisk utrustning och utredning av befintlig sådan.

5. Hur minns du din tid på Europaskolan Strängnäs?
– Kul och lärorik med många lärare som brann för sitt ämne.

6. Något särskilt minne som sticker ut?
– När vi kom in i labbet och ”Lopen” hade plockat ihop en liten svamputställning med, vad som jag upplevde det, flera hundra olika sorters svampar. Det måste ha tagit många timmar att hitta alla sorter. Ett annat minne är när min rumskompis och jag försov oss på Berlinresan vilket gjorde att vi missade besöket till TV-tornet. Vi både skämdes och var uppriktigt ledsna över att vi missade det vilket gjorde att vi använde vår ”fria” eftermiddag åt att ta igen vad vi missat när alla andra shoppade.

7. Vad har tiden på gymnasiet betytt för din framtid?
– Väldigt mycket. Det var en rolig tid som lade grund för fortsatta studier och hade väldigt roligt samtidigt som vi lärde oss massor och växte upp.

8. Vad skulle du vilja ge för råd till nya elever som ska börja på Europaskolan?
– Gör det ordentligt, men var inte rädd för att ångra dig och testa något du inte hade tänkt. Var dig själv men ta vara på och lär dig av skolans kultur att behandla dig själv och dina medmänniskor med respekt. Se till att ha roligt under resans gång.