Anna Hejdenberg: ”Jag valde Modern Humanities, just för att det är ett spetsprogram som inte finns någon annanstans”

Intervju med Anna Hejdenberg,
avgångselev på Europaskolan Strängnäs

Namn: Anna Hejdenberg.
Program och klass på Europaskolan Strängnäs: Modern Humanities, EU16.
På fritiden: ... älskar jag att umgås med vänner och familj så mycket som möjligt!
Bästa film: Call Me By Your Name, Ocean’s Eleven eller La La Land.
Bästa bok: Call Me By Your Name av André Aciman.
Favoritmusik: Jag tycker om typ all typ av musik men min absoluta favoritartist är Frank Ocean.
Motto: We are the change we seek (ett citat av Barack Obama).


Hej Anna!

1. Hur kommer det sig att du går på just Europaskolan Strängnäs?
– Det var inte en självklarhet för mig att välja Europaskolan, bland annat för att skolan ligger en bit bort och kräver cirka 2 timmars pendling tur och retur varje dag. Ändå kände jag att det var något som lockade. Skolan kändes seriös och lärarna väldigt engagerade, jag tyckte om tanken om ett campus i en fin miljö och utbildningen jag valde var också unik för just Europaskolan. När jag sedan besökte Europaskolan på det årliga minglet under vårterminen i nian kändes det helt rätt.

2. Varför valde du gymnasieprogrammet Modern Humanities?
– Jag valde Modern Humanities, just för att det är ett spetsprogram som inte finns någon annanstans. Att det var en unik utbildning inom samhällskunskap och historia, de ämnen jag var som mest intresserad av, lockade verkligen. Det kändes som att jag skulle få en god grund i det jag ville jobba med i framtiden och som att jag verkligen skulle tycka att programmet var roligt.

3. Vad tycker du bäst om med din skola?
– Det allra bästa med Europaskolan är de engagerade lärarna. De som verkligen är intresserade av det de lär ut. Lärarna som brinner för sitt jobb ger de absolut bästa förutsättningarna till oss elever att verkligen få fördjupade kunskaper i de ämnen vi är intresserade av. Det känns som att vi får en utbildning på en högre nivå eftersom vi inte följer ”typiska mallar”. Sällan säger en lärare åt oss att vi ska läsa ett visst kapitel och svara på vissa frågor – i stället får vi roliga och stimulerande uppgifter som det märks att lärarna har lagt ned tid på.

4. Hur ser du tillbaka på din gymnasietid?
– Det har absolut inte bara varit lätt, utan gymnasietiden har bestått av toppar och dalar. Gymnasiet har inneburit några av de tuffaste perioderna i mitt liv, men också några utav de finaste. Jag har hittat vänner som jag värdesätter otroligt högt och som jag vet är för livet. Jag har fått en fantastisk utbildning som jag vet att jag kommer att ha stor nytta av i framtiden. I dag är jag otroligt glad att jag valde Europaskolan, annars hade jag inte varit den människa jag är i dag. Det låter klyschigt, men det är sant!

5. Något särskilt minne som sticker ut?
– Ett särskilt minne som sticker ut var en resa som vi i årskurs 2/3 som läste franska gjorde under höstterminen år 2018. Resan var en chans att bättre lära känna personer som inte gick i samma klass som en själv, och vi kom varandra väldigt nära under resan. Samtidigt fick vi göra jätteroliga studiebesök såsom till Montmartre och Sacré-Coeur, Louvren och l’Opéra Garnier.

6. Hur ser dina tankar och planer ut för tiden efter studenten – och inför framtiden?
– Nu i sommar ska jag först och främst jobba som medlemsvärvare på Amnesty – en organisation som jobbar med mänskliga rättigheter världen över och vars arbete jag beundrat i flera år. I höst är planen att jag ska flytta till Nice för att plugga franska i 6 månader. Till hösten 2020 har jag tänkt att börja plugga vid antingen Uppsala eller Lunds universitet. Drömmen i framtiden är att jobba med mänskliga rättigheter, internationella relationer eller diplomati – helst på FN. 🙂

7. Vilka råd skulle du vilja ge nya elever som ska börja på Europaskolan Strängnäs?
– Var förberedd på mycket plugg! Gymnasiet är tufft, särskilt på Europaskolan. Självklart kommer du också ha kul – du kommer säkerligen åka på resor, skapa fantastiska minnen och träffa vänner för livet. Försök att hitta en bra balans mellan plugg och fritid, då kommer din tid på gymnasiet att bli som allra bäst. Och alla kommer säga detta men: glöm inte att börja med gymnasiearbetet i tid!