Tilda Kelly: ”Våga vara dig själv och våga göra det där lilla extra”

Intervju med Tilda Kelly,
avgångselev på Europaskolan Strängnäs

Namn: Tilda Kelly.
Program och klass på Europaskolan Strängnäs: Samhällsvetenskaplig spetsutbildning, Modern Humanities.
På fritiden: Tränar aikido och spelar piano.
Bästa film: Monty Python and the Holy Grail.
Bästa bok: Brev till samhället.
Favoritmusik: Jazz, elektroniskt och världsmusik. I dagarna går Nujabes i mina lurar.
Motto: Våga göra det som gör dig glad!


Hej Tilda!

1. Hur kommer det sig att du går på just Europaskolan Strängnäs?
– Jag valde Europaskolan eftersom jag själv bor i Strängnäs och för att skolan hade kurser som jag var intresserad av. Sedan hade jag även fått höra av släkt och vänner om hur bra skolan var, och de hade helt rätt för nu i efterhand skulle jag inte kunna tänka mig att gå på en annan skola!

2. Varför valde du spetsutbildningen Modern Humanities?
– I början av gymnasievalet visste jag likt så många andra egentligen inte vad jag skulle söka till. Jag vägde mellan naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga program, men när jag fick reda på att Europaskolan skulle starta upp det samhällsvetenskapliga spetsprogrammet Modern Humanities var valet självklart. Programmet hade kurser som jag själv var intresserad av som bland annat spetskurserna Konflikt och samarbete och Demokrati och mänskliga rättigheter. Samtidigt gav även programmet en möjlighet att läsa universitetskursen Demokrati och mänskliga rättigheter ur ett livsåskådningsperspektiv på distans. Det verkade superhäftigt att göra det samtidigt med gymnasiestudierna, så i slutändan var valet av program självklart!

3. Vad tycker du bäst om med din skola?
– Lärarna. Utan dem blir det ingen skola. En skola kan ha fina lokaler, god mat och trevlig stämning, det har Europaskolan, men utan lärarna blir det inget av det. Som tur är så finns de bästa lärarna jag haft på Europaskolan. Speciellt måste jag framhålla de två lärare som verkligen förgyllt dessa tre år, Johan Sandell och Gunnar Elworth, båda är experter på sina ämnen och det märks på deras undervisning. De lär ut de mest komplicerade frågorna vi har i dag med lättsamhet. Det kan bland annat vara frågor som: vad är demokrati, är krig lösningen och var Gustav Vasa en tyrann?

4. Hur ser du tillbaka på din gymnasietid?
– Som en tid där jag utvecklats monumentalt, jag har lärt mig inte bara saker för stunden utan kunskap om hur världen fungerar som kommer vara till min fördel livet ut. Tiden på gymnasiet har även späckats med massa kul som bland annat att ge sig ut en solig vårdag och paddla runt på Mälaren i kajakerna som man kan låna på Ångbåtsbron. Det är inte något som man kan göra på vilken gymnasieskola som helst.

Men det har inte heller varit utan pina också, mycket jobb har det blivit. Sena nätter och en och annan framstressad inlämning har framträtt under dessa tre år. Då har jag funnit min räddning i den heliga brygden kaffe. Utan kaffet vid min sida hade det varit svårt att skriva bland annat mitt gymnasiearbete på 92 sidor men även mitt hyllningstal i svenskan till kaffet.

5. Något särskilt minne som sticker ut?
– USA-resan där klassen besökte bland annat FN-skrapan i New York, Washington D.C. Vita huset och museer i mångfald. Hela upplevelsen var helt fantastisk, och sedan så var det superhärligt att kunna ta sig ut från klassrummet och lära sig på plats. Det som verkligen etsat sig fast är dagen då klassen besökte den svenska FN-delegationen och sedan FN-skrapan där vi gick in i bland annat säkerhetsrådet och generalförsamlingen. Känslan när man stod där i centrumet för världens makt är helt obeskrivlig, ja nästan surrealistisk.

6. Hur ser dina tankar och planer ut för tiden efter studenten – och inför framtiden?
– Efter studenten flyttar jag och familjen till Stockholm, där blir det kanske lite småstudier och jobb. Sen till vinter/våren 2020 planerar jag att resa till Japan på ett lärlingsprogram i aikido som pågår i en till tre månader och där man tränar minst fem gånger per dag. Efter det blir det fortsatta studier, kanske till journalist, studier inom internationell politik eller juridik, men det får dock framtiden avgöra.

7. Vilka råd skulle du vilja ge nya elever som ska börja på Europaskolan Strängnäs?
– Våga vara dig själv och våga göra det där lilla extra, om du gör det blir skolgången så mycket roligare. I vissa fall kan det vara något så enkelt som att säga tack för maten till kökspersonalen. Eller så kan det vara lite större saker som att bära den blå abiturientmössan varje dag sedan mösspåtagningen i vintras. Men det är upp till dig vad du väljer att göra med dina tre år på Europaskolan. En sak kan jag dock lova dig, och det är att om du vågar göra din sak kommer du snarligen stå på ett flak.