Susanna Aggeborn: ”Jag ville läsa på en skola med internationell inriktning”

Intervju med Susanna Aggeborn,
före detta elev på Europaskolan Strängnäs

Namn: Susanna Aggeborn (f.d. Bergman).
Program och klass på Europaskolan Strängnäs: Europaprogrammet, EU02.
Avgångsår: 2005.
Jobbar med i dag: Arbetsmarknadsprognoser på Finansdepartementet.
Bor: I Uppsala.
På fritiden: Gillar att gå på bio, läsa och umgås med vänner.
Bästa film: The big short.
Bästa bok: Harry Potter-böckerna.
Motto: Det hjälper alltid att sova på saken.


Hej Susanna!

1. När gick du på Europaskolan Strängnäs och vad läste du för program?
– Jag läste på Europaprogrammet mellan 2002 och 2005.

2. Varför valde du just Europaskolan Strängnäs?
– Jag ville läsa på en skola med internationell inriktning, där det fanns möjlighet att resa utomlands. Dessutom tyckte jag att programmet verkade bra eftersom det var en blandning mellan ett samhällsvetenskapligt och ett språkvetenskapligt program.

3. Vad gjorde du efter gymnasiet?
– Direkt efter studenten var jag i Spanien på språkkurs och därefter i Guatemala och volontärarbetade. År 2006 började jag på Politices masterprogrammet i Uppsala, där jag läste framför allt nationalekonomi och statskunskap. Efter examen har jag jobbat på Statistiska Centralbyrån och på Finansdepartementet.

4. Vad gör du i dag?
– I dag gör jag arbetsmarknadsprognoser på makroprognosenheten på Finansdepartementet.

5. Hur minns du din tid på Europaskolan Strängnäs?
– Den var verkligen fantastisk. Vår klass hade en väldigt bra sammanhållning, lärarna var jättebra och kunniga och skolan anordnade så många intressanta aktiviteter såsom språkutbyten och Stockholmsdagar.

6. Något särskilt minne som sticker ut?
– Vårt utbyte som vi hade med en skola i Östtyskland. Dels var det en stad som jag aldrig hade rest till som turist, den var ganska fattig, dels så är jag fortfarande god vän med min värd. Vi har besökt varandra flera gånger i olika städer och skriver fortfarande (brev!) till varandra.

7. Vad har tiden på gymnasiet betytt för din framtid?
– Det var på gymnasiet som jag lärde mig att skriva mer akademiska texter och ett mer analytiskt tankesätt, vilket jag hade stor nytta av på universitetet. Sedan så är många av mina närmaste vänner och dessutom min man personer jag lärde känna på skolan.

8. Vad skulle du vilja ge för råd till nya elever som ska börja på Europaskolan?
– Om du går på ett program som inte inkluderar matematik 3b/c, läs den kursen som tillval eftersom den krävs som särskild behörighet på många vanliga utbildningar, som exempelvis Ekonomprogrammet och Politices kandidatprogrammet.