Martina Gustavsson: ”Jag drivs av att känna att jag kan hjälpa och stötta elever till att få en bra framtid”

Intervju med Martina Gustavsson,
biträdande rektor på Europaskolan Strängnäs

Namn: Martina Gustavsson.
Tjänst på Europaskolan Strängnäs: Tidigare lärare, nu biträdande rektor.
År: Började 2003.
Bor: I Strängnäs.
På fritiden: Löptränar, sjunger i kör, umgås med min familj och vänner.
Bästa film: Ändrar och säger bästa musikal: Kristina från Duvemåla.
Bästa bok: Kan inte välja, finns så många, men älskar kriminaldeckare.
Motto: Keep calm and carry on.


Hej Martina!

1. När började du som lärare/rektor på Europaskolan och vad undervisar du i?
– Började som vikarie i naturkunskap hösten 2003, har sedan även undervisat i biologi och geografi. Var inackorderingsansvarig under några år samt ansvarig för elevföreningarna. Arbetar nu som biträdande rektor med ansvar för elevhälsa och rekrytering.

2. Varför valde du Europaskolan som arbetsplats?
– Det var egentligen en slump. Min pappa hittade en annons gällande ett vikariat på Europaskolan. Jag pluggade då i Växjö. Jag åkte på intervju och fick jobbet!

3. Vad fick dig att vilja bli lärare/rektor? Vad är det som driver dig i ditt jobb?
– Jag har alltid tyckt om att lära ut saker, speciellt till ungdomar. Jag älskar ögonblicket som uppstår när man ser i elevernas ögon att de har förstått och lärt sig något nytt. Jag drivs av att känna att jag kan hjälpa och stötta elever till att få en bra framtid.

4. Hur minns du hittills den tid du har varit på Europaskolan?
– Jag har alltid känt en enorm stolthet över att vara en del av den gemenskap som finns på Europaskolan. Varje morgon har jag gått till jobbet och känt tacksamhet över att få möjlighet att få arbeta på en skola som denna.

Jag har alltid haft möjlighet att få utvecklas, lära mig nya områden och få vara en stor del av skolans utveckling och framtid.

5. Något särskilt minne som sticker ut?
– När jag fick stipendiet ”Årets lärare”, betydelsefullt då det är elevernas röster som avgör.

6. Är det något speciellt du tagit med dig inför framtiden, från mötet med elever och kollegor?
– Jag vinner mycket på att vara rak och tydlig i mitt budskap som skolledare. Det är också mycket viktigt att få kollegor och elever att känna sig delaktiga i verksamheten och dess utveckling.

7. Vilka råd skulle du vilja ge till de elever som ska välja gymnasium i dag?
– Besök så många skolor som möjligt, upplev vardagen på skolan. Prata med eleverna som redan går på skolan och som är de bästa ambassadörerna. Det är Du som ska välja skola, inte skolan som väljer Dig.