Ricard Salevik: ”Jag tog ett års permission och cyklade från Norge till Kina”

Intervju med Ricard Salevik,
före detta elev på Europaskolan Strängnäs

Namn: Ricard Salevik.
Program och klass på Europaskolan Strängnäs: Europagymnasiet 1 (det var bara en klass).
Avgångsår: 1998.
Jobbar med i dag: Web, e-commerce and digital manager, IKEA Norge.
Bor: I Oslo.
På fritiden: Familjen får det mesta av min tid, men bortsett från det så reser jag så mycket jag kan, helst på cykel, leker med lite olika musikinstrument (handpan är min senaste leksak) och följer med på Premier League.
Bästa film: Gudfadern.
Bästa bok: Bläcktrumman av Günther Grass.
Motto: Life is no ”brief candle” to me. It is a sort of splendid torch which I have got hold of for the moment; and I want to make it burn as brightly as possible before handing it on to future generations (lånat av George Bernard Shaw).


Hej Ricard!

1. När gick du på Europaskolan Strängnäs och vad läste du för program?
– Jag gick på Europaskolan Strängnäs 1995–1998. Det var andra årskullen som började på skolan, så programmen var ganska flexibla. Jag blandade mellan Europagymnasiet och Företagargymnasiet.

2. Varför valde du just Europaskolan Strängnäs?
– Det var egentligen lite tillfälligt. Jag var ung, rastlös och ambitiös. Läste om skolan i en bok om friskolor i Sverige, och filosofin hos Jan Peterson (skolans första rektor) appellerade väldigt till mig så jag sökte. Helt plötsligt hade jag flyttat 35 mil hemifrån.

3. Vad gjorde du efter gymnasiet?
– Jag gjorde (mycket motvilligt) lumpen i ett år, och skulle sedan studera i Stockholm. Sedan hade jag några veckors paus under sommaren och besökte en vän i Norge. Jag skulle vara här i tre veckor men det har blivit 20 år. Jag har alltid varit intresserad av den digitala utvecklingen, och de flesta jobb jag har haft har handlat om just det. När jag var 30 år fick jag nog av att jobba, tog ett års permission och cyklade från Norge till Kina.

4. Vad gör du i dag?
– I dag leder jag en digital avdelning som jobbar med att skapa fantastiska kundupplevelser för de många besökarna. Lite mer konkret är jag ansvarig för de digitala plattformarna och e-commerce på IKEA Norge.

5. Hur minns du din tid på Europaskolan Strängnäs?
– Det ordet som slår mig är Äventyrlig. Vi var en liten grupp på en liten skola som stod upp mot världen. Skolan var en friskola, den var ny och det var mycket motstånd mot skolan på den tiden. Det sammansvetsade oss som grupp. Många av oss tillbringade all vaken tid tillsammans. Vi pluggade tillsammans, både dagar och kvällar, vi hängde tillsammans på fritiden, på eftermiddagar, kvällar och långa nätter. Vi var ambitiösa rebeller. För oss som kom långt bortifrån var skolan i stort sett vårt hem i tre år. Det var en fantastisk tid.

6. Något särskilt minne som sticker ut?
– Den allra första bildningsresan till Grekland var helt fantastisk. Vi hade jobbat så hårt och läst så mycket och så fick vi se Grekland med egna ögon tillsammans. Då fick plötsligt alla doriska och joniska kapitäl mening. Det var häftigt. Vi hade mycket rivalitet med Thomasgymnasiet på den tiden och ställde till en hel del rackartyg, men de flesta av de minnena är censurerade. 🙂

7. Vad har tiden på gymnasiet betytt för din framtid?
– Allt. Jag hade aldrig varit den jag är i dag utan mina tre år på Europaskolan Strängnäs. De värderingar jag fick med mig från gymnasiet har jag tagit med mig överallt i livet, och vänskaperna som jag byggde där har jag fortfarande kvar.

8. Vad skulle du vilja ge för råd till nya elever som ska börja på Europaskolan?
– Plugga hårt, men glöm aldrig att ha kul på vägen. Någonstans i framtiden kommer du att tänka att de tre åren gick så fort, så se till att fylla dem med mer än bara latinska glosor. Våga vara dig själv – och tro på dig själv. Du är unik.