Sofie Fröjdman: ”När jag hittade Europaskolan fick jag en känsla av det familjära och idylliska som jag sökte i ett gymnasium”

Intervju med Sofie Fröjdman,
avgångselev på Europaskolan Strängnäs

Namn: Sofie Fröjdman.
Program och klass på Europaskolan Strängnäs: Scienceprogrammet, Sci16.
På fritiden: Umgås jag gärna med nära och kära.
Bästa film: Sound of music.
Bästa bok: Mio min Mio.
Favoritmusik: Svensk indiepop.
Motto: Lev! Existera inte bara.


Hej Sofie!

1. Hur kommer det sig att du går på just Europaskolan Strängnäs?
– Jag kommer ursprungligen inte från Strängnäs utan från Hallstahammar och när jag började Europa blev jag därför inackorderad i Strängnäs. Lite otippat tänker ni, varför
börja Europaskolan när jag inte bor i Strängnäs? Jo det berodde mest på utbildningen – Scienceprogrammet. Också på att jag, när jag hittade Europaskolan, fick en känsla av det familjära och idylliska som jag sökte i ett gymnasium. När jag började på Europa gick jag in med inställningen: ”Jag kan ju i alla fall försöka” och jag trodde aldrig att jag skulle stå här nu, med bara 3 veckor kvar tills jag springer ut från Europaskolan!

2. Varför valde du spetsutbildningen Scienceprogrammet?
Jag valde Scienceprogrammet för att jag ville ta vara på det jag lärt mig och kämpat så hårt för i högstadiet. Även för att jag ville testa mina vingar och se hur långt jag kunde flyga, och nu kan jag med säkerhet säga att jag aldrig kommer landa igen!

3. Vad tycker du bäst om med din skola?
Miljön! Jag kommer sakna att gå ned mot skolan och känna vårbrisen i mitt hår och få solljuset som reflekteras på Mälaren i mina ögon samtidigt som jag hör fåglarna kvittra i takt med kyrkklockornas klingande. Det är nog en av de saker jag tycker om mest med min skola!

4. Hur ser du tillbaka på din gymnasietid?
Jag ser tillbaka på mina tre år med ett leende på läpparna. Jag ser många utmaningar men därför ser jag också, med stolthet, alla de prestationer som jag genomfört! Jag ser tillbaka på en tid där jag fått många nya vänner. Vänskaper som håller för evigt!

5. Något särskilt minne som sticker ut?
Berlinresan! Jag tänker ofta tillbaka på när jag och mina kompisar gick i kjolar och solglajjor och levde fullt ut i just den stunden. Något som man gör för lite mitt i terminen när det är fullt upp med pluggandet. Då temat på resan var andra världskriget, förintelsen och kalla kriget vidgades mina vyer och resan påminner mig ofta också om att uppskatta de små tingen i livet.

6. Hur ser dina tankar och planer ut för tiden efter studenten – och inför framtiden?
Året efter studenten tänkte jag ta ett år ledigt från studier, ett år som jag kallar för ”Sofies self-love-år”. Då ska jag förutom att göra Tekniksprånget och eventuellt volontära, fokusera på mig själv och klura ut vilken livsstil som jag mår bra av. Sedan till nästa höst ska jag börja plugga, troligen medicinsk teknik på KTH men det hinner säkert ändra sig många gånger innan dess!

7. Vilka råd skulle du vilja ge nya elever som ska börja på Europaskolan Strängnäs?
Ha kul på vägen! Den här tiden får ni aldrig igen.