Marielle Boström Weinholz: ”Jag tror att min respekt för värdet av kvalitativ utbildning och det livslånga lärandet rotade sig djupt på Europaskolan”

Intervju med Marielle Boström Weinholz,
före detta elev på Europaskolan Strängnäs

Namn: Marielle Boström Weinholz.
Program och klass på Europaskolan Strängnäs: Företagarprogrammet, klass FÖ00.
Avgångsår: 2003.
Jobbar med i dag: Vice President, Ralph Lauren Sourcing.
Bor: I Hong Kong.
På fritiden: Min man och jag reser båda mycket i jobbet, så de bästa helgerna spenderas tillsammans hemma med bra musik i högtalarna och goda vänner på besök.
Bästa film: Lagaan, Den engelske patienten och Casablanca.
Bästa bok: Har aldrig kunnat rekommendera bara en bok. Wild Swans av Jung Chang hjälpte mig förstå Kina bättre. A House in the Sky – en memoar av journalisten Amanda Lindhout som kidnappades i Somalia är en favorit om nyfikenhet och hopp. Det mesta av Jonas Hassen Khemiri, Johannes Anyuru och Alice Munro. Donna Tartts The Goldfinch. Om jag ska rekommendera en ledarskapsbok så är Steven Coveys 7 Habits en klassiker som faktiskt hjälper. Alla borde läsa Hans Roslings Factfulness för perspektiv på världen och en bok som vore hälsosam för många är Stress Proof av Mithu Storoni.
Motto: Sluta aldrig att expandera gränserna för din comfort zone – varje känsla av rädsla är en möjlighet att vara modig, riktig utveckling händer först när du bryter igenom dina egna begränsningar.


Hej Marielle!

1. När gick du på Europaskolan Strängnäs och vad läste du för program?
– Jag gick på skolan 2000–2003 och läste Företagarprogrammet.

2. Varför valde du just Europaskolan Strängnäs?
– Jag tyckte nog att det kändes spännande att det kom folk från olika delar av landet och att det kändes bra att veta att eleverna på skolan tog sin utbildning på allvar. Jag har alltid tyckt om att lära mig saker och det kändes lockande att vara i en miljö där folk inte kände sig tvungna att gå till skolan utan såg det som något positivt.

3. Vad gjorde du efter gymnasiet?
– Jag åkte till London med två kompisar från Europaskolan och jobbade på en pub innan jag kom hem och började plugga i Uppsala. Där läste jag Engelska, Juridik och Ekonomi blandat med textilrelaterade ämnen på Borås Textilhögskola. Jag tog ett eget initiativ och ordnade praktik i Paris hos den svenska designern och illustratören Lovisa Burfitt (som ju också är från Strängnäs), sedan åkte jag till Shanghai för kärleken och pluggade på distans.

4. Vad gör du i dag?
– Jag jobbar med sourcing, nu för det amerikanska företaget Ralph Lauren Corp. och tidigare för H&M-gruppen. Jag har bott och jobbat i olika länder i Asien och Afrika och arbetat både strategiskt och operationellt med frågor som inköpsbeteende, hållbarhet, CSR, kvalitetssäkring, leverantörsrelationer, produktutveckling, digitalisering osv. Men framför allt jobbar jag med att möjliggöra för mitt team att göra ett riktigt bra jobb inom alla de här områdena. Jobbet innebär mycket resor och jag spenderar min tid mellan vårt kontor i Hong Kong, huvudkontoret i New York och leverantörsbesök i länder som Kina, Filippinerna, Vietnam och Sri Lanka.

5. Hur minns du din tid på Europaskolan Strängnäs?
– Jag minns det som en lärorik tid, utbildningsmässigt förstås men gymnasiet är också en tid då en lär sig mycket om sig själv och sina relationer med andra människor. Mycket var väldigt roligt, annat var tufft och påfrestande, allt var utvecklande och formativt.

6. Något särskilt minne som sticker ut?
– Det är så klart svårt att inte först nämna alla bildningsresorna och det första året då vi hade Europakunskap med den karismatiske grundaren rektor Jan Peterson. Vi startade Europa- Cupen som blev en årlig fotbollsturnering mellan alla klasser och ett lärarlag. Jag vet inte om den lever kvar än i dag, jag hoppas det! Om inte så uppmanar jag någon att dra i gång den igen! Pokalen borde stå kvar i något förråd på skolan. Vi blev också uttagna till den nationella UF-mässan med vårt företag, det var roligt.

7. Vad har tiden på gymnasiet betytt för din framtid?
– Jag tror att min respekt för värdet av kvalitativ utbildning och det livslånga lärandet rotade sig djupt på Europaskolan. Under min tid på universitetet startade jag och han som senare blev min make ett företag tillsammans, vi var relativt tidiga med att försöka göra hållbart producerade herrkläder som inte kändes eko. Även han hade gått ett företagarprogram på sin gymnasieskola och faktiskt varit på samma nationella UF-mässa! Utan lärdomarna från UF hade vi säkerligen inte vågat ta det steget. Intresset för entreprenörskap ledde också till att jag under 2010–2011 jobbade med att driva en inkubator för textil och moderelaterade startups i Borås – vilket i sin tur ledde till jobb på H&M i Indien och sedan vidare ut i världen. Vårt egna företag gick inte så bra alls, men jag håller det som en otrolig viktig utbildning och jag är stolt över att vi var modiga nog att våga chansa så tidigt.

8. Vad skulle du vilja ge för råd till nya elever som ska börja på Europaskolan?
– Försök att njuta av lärandet i stället för att låta prestationskraven stressa er. Hitta utrymme för saker ni känner passionerat för, det ger dragkraft i allt det andra. Odla äkta vänskap med folk som ger er energi och stimulans i stället för att lägga energi på att försöka passa in. Respektera att era perspektiv på världen inte är den enda sanningen och att ju fler referenspunkter ni samlar på er – desto bättre kommer ni att kunna navigera globalt. Var flexibla, kreativa och optimistiskt kritiska och se till att bli en mer välinformerad och handlingskraftig generation än den generation som fattar besluten i dag!