Olle Fastrup: ”Jag hittade ett driv i mig själv”.

Intervju med Olle Fastrup,
före detta elev på Europaskolan Strängnäs

Namn: Olle Fastrup.
Program på Europaskolan Strängnäs: Företagarprogrammet, FÖ10.
Avgångsår: 2013.
Jobbar med i dag: Sälj och kundrelationer på Radar Ecosystem Specialists.
Bor: I Stockholm.
På fritiden: Friluftsliv, Djurgårdens IF, motorcyklarna, Blocket-fyndar.
Bästa film: Kollar helst på The Office (US). Om det måste vara film så är det kanske The Pursuit Of Happiness eller The Grand Budapest Hotel.
Bästa bok: Twilight.
Motto: Under gymnasiet hade jag: Dream, Believe, Achieve.


Hej Olle!

1. När gick du på Europaskolan Strängnäs och vad läste du för program?
– Mellan 2010 och 2013, läste Företagarprogrammet.

2. Varför valde du just Europaskolan Strängnäs?
– Jag hade börjat med att söka EL-programmet men ändrade min ansökan i sista sekund för att söka ekonomi; jag hade hört att Europaskolan skulle vara tuff men nyttig. Det var ett långskott med mina betyg. Eftersom jag hade varit rätt stökig och haft rätt mycket energi innan så tänkte jag att det nog skulle rikta min energi mot en utmaning, därför blev det Europaskolan. Jag hade tur och kom in som reserv.

3. Vad gjorde du efter gymnasiet?
– Första året så var jag i Kina, jag fick ett internship på en av Kinas främsta PR-byråer MSL GROUP och den resterande tiden var jag svensklärare åt två små tjejer i familjen jag bodde hos. Sedan har jag jobbat med sälj och marknad på flera olika företag, både telefonsälj och i butik. Jag har även drivit en webbshop och rest en hel del.

4. Vad gör du i dag?
– I dag jobbar jag som Client Relation Executive (vilket innebär att man arbetar med kundrelation och sälj) på IT-analysföretaget Radar Ecosystem Specialists.

5. Hur minns du din tid på Europaskolan Strängnäs?
– Väldigt bra. Jag hade det tufft att komma in i början, tyckte inte jag passade in med plugget eller personerna. Under andra året så startade vi UF-företag. Då släppte allt, och jag fick några riktigt fina vänner som jag har kontakt med än i dag. Jag kände att jag både hittade min plats i klassen och ett driv i mig själv.

6. Något särskilt minne som sticker ut?
– Under tvåan så hade vårt UF-företag gått så pass bra att vi, med hjälp av en kompis farsa, kunde driva det vidare som aktiebolag. Samtidigt så hade vi projektarbete, och tillsammans med min vän Max Henningsson så startade jag en receptsida för glutenfria recept som vi döpte till Glutenfrikost.se. Den gick så pass bra att vi kunde sälja den efter dryga 3,5 månader. I samma veva blev jag utnämnd av Svenskt Näringsliv till Södermanlands Mest Företagsamma Person 2012. Veckan efter det fyllde jag 18 år och lyckades ta körkort. Det var en häftig och händelserik tid för mig.

7. Vad har tiden på gymnasiet betytt för din framtid?
– Först och främst att jag aldrig vill arbeta med någon avancerad matematik. Sedan har vännerna och lärarna betytt mycket. De fick mig att öppna ögonen för hur mycket möjligheter vi faktiskt har. Jag tror det har gjort att jag har velat testa på att jobba i olika branscher med olika arbetsuppgifter, det har gjort mig nyfiken. Sedan spelade farsan ofta Bob Dylan hemma i köket, där fick jag inställningen ”When you ain’t got nothing, you got nothing to lose” vilket blev en inställning jag hade (och som jag nog tagit med mig en del) under gymnasiet och då vågade testa mina idéer.

8. Vad skulle du vilja ge för råd till nya elever som ska börja på Europaskolan?
– Det kommer kanske vara tufft i början att anpassa sig, för mig tog det 1 år som jag egentligen tyckte det var skit. Så här i efterhand är jag tacksam för att jag inte hoppade av eller bytte. Bara kämpa för att fixa det, för att sedan kunna ha kul!