Nelly Bülow: ”Det finns en gemenskap som jag aldrig sett på en annan skola”

Intervju med Nelly Bülow,
avgångselev på Europaskolan Strängnäs

Namn: Nelly Bülow.
Program och klass på Europaskolan Strängnäs: Modern Humanities, EU16.
På fritiden: Rider, gymmar och spelar piano.
Bästa film: War Horse.
Bästa bok: Lolita av Vladimir Nabokov.
Favoritmusik: Allt från Post Malone och Mares till Ludovico Einaudi.
Motto: Var rädd – och gör det ändå.


Hej Nelly!

1. Hur kommer det sig att du går på just Europaskolan Strängnäs?
– Jag hade hört väldigt mycket gott om Europaskolan och kände även personer som gått här tidigare. De var väldigt nöjda men sa att det var en utmaning, vilket lockade mig ännu mer. Att programmet jag ville läsa enbart fanns att läsa vid Europaskolan gjorde valet ännu enklare …

2. Varför valde du gymnasieprogrammet Modern Humanities?
– Jag var väldigt osäker på vilket program jag skulle läsa då jag ville läsa något samhällsinriktat, men tyckte samtidigt att vanliga samhällsprogrammet kändes lite tråkigt. När jag hittade spetsprogrammet Modern Humanities kändes det helt rätt. Jag gillar utmaningar och tyckte inte att vanliga samhällsprogrammet skulle ge mig tillräckligt. Att läsa ett spetsprogram kändes mycket mer spännande. Jag lockades även av möjligheten att få läsa en kurs vid Uppsala universitet under min gymnasietid. Kommer nu alltid kunna leva på det faktum att jag tog mina första högskolepoäng som sjuttonåring.

3. Vad tycker du bäst om med din skola?
Europaandan! Europaskolan har traditioner som andra skolor inte har, som till exempel abiturienten. Det finns även en gemenskap som jag aldrig sett på en annan skola. Lärarna och ledningen är även väldigt engagerade i eleverna och vill se oss lyckas. De stöttar, pushar och hjälper eleverna att nå sina mål. Europaskolan fokuserar också på att förbereda oss inte bara inför universitet, utan inför framtiden. Bildningsresorna, studiebesöken och alla ES-möten inspirerar att tänka framåt och större. Det gör även Europaskolan till en skola som sticker ut ur mängden.

4. Hur ser du tillbaka på din gymnasietid?
– Jag ser tillbaka på den med glädje. Under min gymnasietid har jag fått lära mig otroligt mycket både om mig själv och omvärlden. Jag har utvecklats som person, fått nya intressen och skaffat mig vänner för livet. Min gymnasietid har även varit påfrestande med många utmaningar, men det är också något man växer av.

5. Något särskilt minne som sticker ut?
– Jag kommer ta med mig många fina minnen från min tid på Europaskolan, så det är svårt att välja bara ett. Något jag dock aldrig kommer glömma är känslan när vi stod inne i FN:s generalförsamling i New York och vår lärare sa; “här kommer ni stå igen en dag”. Det beskriver verkligen hur det är att gå på Europaskolan.

6. Hur ser dina tankar och planer ut för tiden efter studenten – och inför framtiden?
– Under sommaren kommer jag jobba men till hösten flyttar jag förhoppningsvis till Uppsala för att läsa freds- och utvecklingsstudier på Uppsala universitet. Drömmen är att i framtiden bli diplomat, alternativt arbeta med mänskliga rättigheter inom någon internationell organisation.

7. Vilka råd skulle du vilja ge nya elever som ska börja på Europaskolan Strängnäs?
– Hitta den bästa studietekniken för er och skaffa en kalender! Det är mycket plugg, särskilt på en spetslinje, och utan planering kommer man inte klara det. Mitt tips är att tidigt bestämma vad man vill få ut av sin gymnasietid och sedan varje dag arbeta för att nå det målet. Vill man i framtiden komma in på ett universitet med höga intagningspoäng måste man redan i ettan jobba för bra betyg. Det är dock viktigt med återhämtning – strunta inte i det sociala livet! Det är viktigt att hitta en balans för att orka prestera.